Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας

Το Ινστιτούτο διαθέτει πλήρες τμήμα για τον ηλεκτροφυσιολογικο έλεγχο του οφθαλμού, εξοπλισμένο με το τελευταίου τύπου μηχάνημα TOMEY EP 100, Version 3.0.0.

Εκτελούνται κλασικό φωτοπικο και σκοτοπικο ΗΑΓ(Flash, Pattern), HOΓ, μέτρηση κριτικής συχνότητας και ταλαντωσικων δυναμικών, προκλητα δυναμικά ινιακού λοβού (Flash, Pattern) ως και πολυεστιακο ΗΑΓ, με βάση τις οδηγίες της ISCEV.

Η ηλεκτροφυσιολογία είναι απαραίτητη εξεταστική μέθοδος σε όλες τις περιπτώσεις που κλινικώς υπάρχει υπόνοια εκφυλίσεως των φωτοδεκτικων στοιχείων π.χ. (μελαγχρωστική αμφ/δοπαθεια τυπική η άτυπος), δυστροφίες και εκφυλίσεις ώχρας πχ.( δυστροφία κωνίων ν. Staargardt, ν. Leber κλπ,) ως και σε βλάβες του οπτικού νεύρου π.χ. απομυελινωτικαι νόσοι.

Είναι απαραίτητη σε θολεροτητες των διαθλαστικών μέσων διότι επιτυγχάνεται έτσι ο έλεγχος της λειτουργικής ακεραιότητας του αμφ/δους ,προκειμένου ο ασθενής να υποστεί εγχείρηση καταρρακτου η κερατοπλαστικης ως και σε περιπτώσεις ανεξήγητου μειώσεως της οράσεως.


Επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις προσποιήσεως.


Και ενώ με το κλασικό ΗΑΓ (full field) καταγράφεται το μαζικό ηλεκτρικό δυναμικό του αμφ/δους, με το πολυεστιακο ΗΑΓ, επιτυγχάνεται η καταγραφή των εστιακών ηλεκτρικών δυναμικών των φωτουποδοχεων -κυρίως των κωνίων- σε 61 εξάγωνες περιοχές 30ο ένθεν και εκείθεν της ώχρας.

Είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος στην μελέτη της έκτασης των βλαβών της ώχρας π.χ.( διαβητικό οίδημα ώχρας, απόφραξη κ. φλεβος του αμφ/δους, φλεγμονές, συγγενή η ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας) ως και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητος της εφαρμοζόμενης θεραπείας.

Η εξέταση γίνεται με ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται στα βλέφαρα, με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30’, η δε ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς.

Η εξέταση μπορεί επίσης να γίνει και σε μικρά παιδιά ,ηλικίας 1-4 ετών, με τη βοήθεια του αναισθησιολόγου. τελευταίου τύπου μηχάνημα TOMEY EP 100, Version 3.0.0.